Stichting of vereniging

Wil je samen geld ophalen voor een lokaal goed doel, organiseer je jaarlijks het dorpsfeest of wil je een nieuwe sport opzetten? Ga dan een rechtsvorm als stichting of vereniging aan, dat biedt mogelijkheden om een bankrekening te openen en geen winstbelasting hoeven te betalen. Het belangrijkste doel dat je moet hebben is namelijk dat je geen winst hoeft te maken. Het mag wel, maar dat geld moet je weer inzetten voor je stichting of vereniging. Wat is precies het verschil tussen een stichting en vereniging en voor welke moet je kiezen? 

Wat zijn de verschillen tussen een stichting en een vereniging? 
Een stichting heeft geen leden, maar een stichtingsbestuur. Het bestuur bepaalt het beleid en benoemt ook de nieuwe bestuursleden. Het bestuur kan bestaan uit één of meerdere leden, gebruikelijk is in ieder geval drie bestuursleden. Een stichting heeft vaak wel donateurs voor het financieren van de georganiseerde activiteiten. Een stichting kan alleen opgericht worden bij notariële akte. 

Een vereniging heeft leden, deze leden betalen contributie en zijn formeel gezien de baas. De algemene vergadering, waar alle leden stemrecht hebben, is het hoogste orgaan. De leden stellen een verenigingsbestuur aan die de organisatorische zaken oppakken. Het afsluiten van een notariële akte is niet verplicht bij een vereniging, maar bevelen we wel aan. Anders zijn bestuurders met hun privévermogen aansprakelijk.  

Wat doen wij voor jou?
Als je een stichting opricht is het noodzakelijk om even bij ons langs te komen, een notariële akte is namelijk verplicht. Wij helpen je met het opstellen hiervan. Na de oprichting kun je ook bij ons terecht voor bijvoorbeeld het wijzigen van de statuten, geschillen binnen het bestuur of vragen over bevoegdheden van het bestuur of van individuele bestuurders. Bij een vereniging is het niet verplicht om bij ons langs te komen, maar wij raden het wel aan om een notariële akte op te stellen.

Wil je meer weten over het beginnen van een stichting of vereniging? Vraag een offerte aan en wij informeren je graag over de werkwijze, de kosten en overige informatie.


Relevante artikelen


Stichting of vereniging: wat zijn de verschillen?

Nieuwe wet: bestuur en toezicht rechtspersonen


Heb je nog vragen? 

Wij staan graag voor je klaar! Je kan via verschillende manieren contact met ons opnemen. Zoek vooral de manier uit waar jij je prettig bij voelt. Wij zijn op werkdagen van 08.30 - 17.00 uur bereikbaar en proberen natuurlijk altijd zo snel mogelijk te helpen. 

 

Heb je een korte vraag? Stuur ons een bericht via WhatsApp. Wij proberen zo snel mogelijk te beantwoorden.


Heb je een complexe vraag? Stuur ons een mail met alle gegevens, zodat we je snel en gemakkelijk kunnen helpen.


Wil je ons persoonlijk spreken of snel geholpen worden? Dan kun je ons altijd bellen. Wij zijn op werkdagen bereikbaar van 08.30 - 17.00 uur.

 
Button