Je wilt als ondernemer niet meer huren of misschien heb je wel een prachtig bedrijfspand op het oog. Maar, hoe zit dat nou eigenlijk om als ondernemer een bedrijfspand te kopen? Als je voor je onderneming een bedrijfs- of kantoorpand wilt kopen, heeft dat niet alleen financiële, maar ook juridische en fiscale kanten. Een goede voorbereiding is het halve werk, wij leggen je uit wat je kunt verwachten.
Bij het kopen van een bedrijfspand of kantoorruimte is het inschakelen van een notaris verplicht. Wij raden zelfs aan om ons op tijd in te schakelen bij de voorbereidende werkzaamheden en het vastleggen van de koopovereenkomst. Dat is namelijk de eerste stap.
Koopovereenkomst
Net als bij het kopen van een huis, komt de koop van een bedrijfspand tot stand door het tekenen van koopovereenkomst. Dat is een schriftelijke afspraak tussen de verkoper en de koper waarin wordt vastgelegd dat het betreffende pand onder bepaalde voorwaarden, tegen betaling van een bepaalde prijs en op een afgesproken datum eigendom wordt van de koper. De koopovereenkomst wordt soms door de makelaar opgesteld. Verkoop je zelf het pand, dan is het verstandig om tijdig hulp van ons in te schakelen. Zo voorkom je dat nog niet alle juridische haken en ogen zijn geregeld, bijvoorbeeld het wel of niet verschuldigd zijn van omzetbelasting. Als notaris kunnen wij je deskundige begeleiding bieden en houden we het belangen van alle partijen in de gaten.
Inschrijven koopovereenkomst
Na het tekenen van de koopakte heb je de mogelijkheid om je in te laten schrijven in het kadaster. Deze inschrijving beschermt je als koper gedurende zes maanden na inschrijving tegen eventueel faillissement van de verkoper of beslaglegging op het gekochte pand.
Eigendomsoverdracht
Je hebt altijd een notaris nodig bij de overdracht (de levering) van het pand. De overdracht vindt plaats door het tekenen van de zogenaamde akte van levering. Voor het opmaken van een akte van levering doen we uitgebreid onderzoek naar de beschikkingsbevoegdheid van de verkoper en naar de eventuele aan de eigendom verbonden verplichtingen. We kijken ook of zowel de verkoper als de koper voldoet aan de in de koopovereenkomst op zich genomen verplichtingen die samenhangen met de levering. Daarnaast checken we nog dat de verkoper de woning, volgens afspraak, zonder hypotheek of beslag levert en dat de koper de koopsom tijdig bij hem stort. De eigendomsoverdracht is pas compleet nadat wij een afschrift van de leveringsakte hebben ingeschreven in de openbare registers bij het kadaster.