A-romantischer kan het bijna niet en je denkt er meestal ook niet over na als je stapelverliefd bent. Maar stel, jij en je partner gaan uit elkaar. Of nog erger: één van jullie overlijdt. Wat gebeurt er dan met jullie geld en spullen? Met een samenlevingscontract bevestig je de liefde en maak je duidelijke en heldere afspraken op papier.
Waarom is het verstandig om een samenlevingscontract op te stellen?
Je woont samen, maar bent niet getrouwd of geregistreerd als partners. Wist je dat er dan niets in de wet staat als één van jullie overlijdt? Als je geen kinderen hebt, dan gaat al je geld, je huis en je bezittingen naar je familie. Maar ook de helft van de spullen die van jullie samen zijn, gaat naar je familie en niet naar je partner. Heb je wel kinderen, dan krijgen zij alles. Dan heeft je partner ook nergens recht op.
Er staat namelijk nergens geregistreerd dat jullie partners zijn. Daarom is het verstandig om een samenlevingscontract op te stellen waarin jullie dat bevestigen. Geregistreerd staan op hetzelfde adres is niet voldoende, want dat zegt niks over jullie relatie. Misschien ben je wel een huurder van de hoofdbewoner? ;-)
Wat staat er allemaal in een samenlevingscontract?
In het samenlevingscontract staan alle afspraken die jij en je partner maken over het runnen van een gezamenlijke huishouding. Denk dus aan de verdeling van hypotheek, huishoudkosten of andere leningen. Maar ook aan verdeling van gezamenlijke spullen, pensioen en wat er moet gebeuren als één van jullie overlijdt. De inhoud van een samenlevingscontract mag je helemaal zelf bepalen. Bij het opstellen van het samenlevingscontract gaan we je het hemd van je lijf vragen. We willen alles weten over jullie vermogen en bezittingen, maar ook jullie schulden. Het blijft natuurlijk allemaal vertrouwelijk.