Huis kopen of verkopen

Je hebt ‘m gevonden, je droomhuis! Of dé koper van je woning. Gefeliciteerd! Inpakken en verhuizen moet je zelf doen, maar wij regelen de rest. De juridische kant van het verhaal, maar ook bewaken we het financiële proces en zorgen we dat iedereen de juiste documenten op tijd ontvangt. 

De koopovereenkomst
Als je met de verkopende partij een mondelinge overeenkomst hebt over de verkoopprijs en opleveringsdatum, dan laat je dit schriftelijk vastleggen in een koopovereenkomst. Heb je eigenlijk geen idee welke afspraken hierin horen te staan of waar je op moet letten? Schakel dan onze hulp in. Dat is niet verplicht, maar wij helpen je graag. Zo weet je zeker waar je voor tekent. 

Bedenktijd?
Als je de koopovereenkomst of koopakte hebt getekend kun je in sommige gevallen de koop nog ontbinden. De wet geeft jou als koper een bedenktijd van drie volle dagen. Die termijn wordt verlengd als deze drie dagen in het weekend of op feestdagen vallen. Wil je de koop ontbinden? Zorg ervoor dat de verkopende partij voor het einde van de bedenktijd schriftelijk op de hoogte is. 

De dag van oplevering
Zodra de koopakte is getekend, de hypotheek is aangevraagd en de laatste inspectie van de woning heeft plaatsgevonden, teken je op de dag van de overdracht op ons kantoor: 

  • De leveringsakte. Hierdoor word je officieel de eigenaar van de woning.
  • Heb je geld geleend van de bank, of van iemand anders? Dan teken je ook de hypotheekakte.
  • En mocht je ook meteen een samenlevingscontract willen opstellen, omdat je gezamenlijk een huis koopt en verder niet geregistreerd staat als partners of getrouwd bent. Dan kun je dit ook meteen tekenen. 

Waar moet je op letten als je je huis verkoopt? 
Als verkoper heb je informatieplicht. Je moet de koper vertellen over verborgen gebreken, erfpacht en eventuele huisvestingsvergunningen. Informatieplicht betekent dat je verplicht bent de koper moet vertellen of de woning gebreken heeft en welke dat het zijn. Komt de koper erachter dat je zaken hebt verzwegen, kan hij een schadevergoeding eisen. De koper heeft zelf ook de plicht om onderzoek te doen naar de staat van de woning. 

Daarnaast komen er nog kosten bij kijken. De koper betaalt alleen de kosten die hij maakt voor de aankoop van de woning. Zijn er kosten voor de verkoop van de woning, dan moet je die zelf betalen. Denk ook aan het hypotheekvrij opleveren of de kosten van de notaris. 

Lees meer in de brochures over woning kopen of verkopen

In onze webshop kun je de brochures downloaden over het kopen van een woning en het verkopen van een woning. Wil je liever persoonlijk wat meer informatie ontvangen? Neem dan even contact met ons op.