Huis kopen of verkopen

Je hebt ‘m gevonden, je droomhuis! Of dé koper van je woning. Gefeliciteerd! Inpakken en verhuizen moet je zelf doen, maar wij regelen de rest. De juridische kant van het verhaal, maar ook bewaken we het financiële proces en zorgen we dat iedereen de juiste documenten op tijd ontvangt. 

De koopovereenkomst
Als je met de verkopende partij een mondelinge overeenkomst hebt over de verkoopprijs en opleveringsdatum, dan laat je dit schriftelijk vastleggen in een koopovereenkomst. Heb je eigenlijk geen idee welke afspraken hierin horen te staan of waar je op moet letten? Schakel dan onze hulp in. Dat is niet verplicht, maar wij helpen je graag. Zo weet je zeker waar je voor tekent. 

Bedenktijd?
Als je de koopovereenkomst of koopakte hebt getekend kun je in sommige gevallen de koop nog ontbinden. De wet geeft jou als koper een bedenktijd van drie volle dagen. Die termijn wordt verlengd als deze drie dagen in het weekend of op feestdagen vallen. Wil je de koop ontbinden? Zorg ervoor dat de verkopende partij voor het einde van de bedenktijd schriftelijk op de hoogte is. 

De dag van oplevering
Zodra de koopakte is getekend, de hypotheek is aangevraagd en de laatste inspectie van de woning heeft plaatsgevonden, teken je op de dag van de overdracht op ons kantoor: 

  • De leveringsakte. Hierdoor word je officieel de eigenaar van de woning.
  • Heb je geld geleend van de bank, of van iemand anders? Dan teken je ook de hypotheekakte.
  • En mocht je ook meteen een samenlevingscontract willen opstellen, omdat je gezamenlijk een huis koopt en verder niet geregistreerd staat als partners of getrouwd bent. Dan kun je dit ook meteen tekenen. 

Waar moet je op letten als je je huis verkoopt? 
Als verkoper heb je informatieplicht. Je moet de koper vertellen over verborgen gebreken, erfpacht en eventuele huisvestingsvergunningen. Informatieplicht betekent dat je verplicht bent de koper moet vertellen of de woning gebreken heeft en welke dat het zijn. Komt de koper erachter dat je zaken hebt verzwegen, kan hij een schadevergoeding eisen. De koper heeft zelf ook de plicht om onderzoek te doen naar de staat van de woning. 

Daarnaast komen er nog kosten bij kijken. De koper betaalt alleen de kosten die hij maakt voor de aankoop van de woning. Zijn er kosten voor de verkoop van de woning, dan moet je die zelf betalen. Denk ook aan het hypotheekvrij opleveren of de kosten van de notaris. 

Wil je meer weten over de leveringsakte, de hypotheekakte en de bijbehorende kosten? Vraag een offerte aan en wij informeren je graag over de werkwijze, de kosten en overige informatie.

"Het is nieuw, je zit in spanning of alles wel goed komt en dan is daar Mirjam: ze neemt je bij de hand."

Loes kocht samen met haar vriend Hjalmar een huis in Giekerk in het voorjaar van 2021. “In deze huizenmarktgekte was het fijn om tijdens onze eerste ervaring met een het kopen van een huis, een notaris te treffen die alles rustig en begrijpbaar aan ons uitlegt”, vertelt Loes Rijpma. “Ik dacht altijd dat notarissen heel zakelijk waren, maar dat is bij Notariskantoor Mirjam Bos niet zo. Het is heel toegankelijk en menselijk!” 

Lees meer in de brochures over woning kopen of verkopen

In onze webshop kun je de brochures downloaden over het kopen van een woning en het verkopen van een woning. Wil je liever persoonlijk wat meer informatie ontvangen? Neem dan even contact met ons op. 


Heb je nog vragen? 

Wij staan graag voor je klaar! Je kan via verschillende manieren contact met ons opnemen. Zoek vooral de manier uit waar jij je prettig bij voelt. Wij zijn op werkdagen van 08.30 - 17.00 uur bereikbaar en proberen natuurlijk altijd zo snel mogelijk te helpen. 

 

Heb je een korte vraag? Stuur ons een bericht via WhatsApp. Wij proberen zo snel mogelijk te beantwoorden.


Heb je een complexe vraag? Stuur ons een mail met alle gegevens, zodat we je snel en gemakkelijk kunnen helpen.


Wil je ons persoonlijk spreken of snel geholpen worden? Dan kun je ons altijd bellen. Wij zijn op werkdagen bereikbaar van 08.30 - 17.00 uur.

 
Button