Bedrijf starten

The word is out: je gaat een onderneming beginnen. Gefeliciteerd! Het mooie onbekende avontuur kan dan maar voor je beginnen, maar eerst komt er veel op je af. Hoe regel je dat je privé zo weinig mogelijk last hebt als het zakelijk wat minder gaat? Als je gaat samenwerken met anderen, wat is dan de meest optimale rechtsvorm? Een stevig juridisch fundament onder je bedrijf leggen, geeft rust en vertrouwen. Kies daarom voor een specialist om deze zaken tot in de puntjes te regelen. 

Welke rechtsvorm past bij het bedrijf?

Welke rechtsvorm het beste bij het bedrijf past hangt van een aantal factoren af. Ga je samenwerken met iemand anders of werk je samen met je partner? Wil je wel of niet met je privévermogen aansprakelijk zijn en heb je met de opstart geld nodig van derden? Een aantal vragen die best wel belangrijk zijn voor het kiezen van je rechtsvorm, want de gekozen rechtsvorm heeft gevolgen voor je aansprakelijkheid en belastingverplichtingen.

  • Een besloten vennootschap

Een besloten vennootschap (BV) is een rechtsvorm die het meest wordt gebruikt. Bij een BV wordt het kapitaal verdeeld in aandelen en de risico’s van de aansprakelijkheid beperkt. Als directeur ben je in dienst van de onderneming en zijn de aandelen in bezit van aandeelhouders. Een voordeel is dat in veel gevallen niet jij, maar de BV aansprakelijk is voor de eventuele schulden. Een notariële akte is verplicht bij het oprichten van een BV.

  •  Vennootschap onder firma

Met een vennootschap onder firma (VOF) heb je meerdere eigenaren. Dit kunnen bestaande personen zijn, maar ook meerdere BV’s. Aan de oprichting van een VOF worden geen bijzondere eisen gesteld, maar het is wel aan te raden om afspraken over verantwoordelijkheden, bevoegdheden en winstverdeling schriftelijk vast te leggen in een vennootschapscontract. 

  • Eenmanszaak 

Veel starters kiezen voor een eenmanszaak. Dat is een bedrijf waarvan één persoon eigenaar is, maar dat hoeft niet te zeggen dat er maar één persoon werkt. Het oprichten van een eenmanszaak gaat snel en eenvoudig. In het begin heb je meer belastingvoordeel, het nadeel is dat je bedrijfsschulden met je privévermogen aansprakelijk bent. 

  •  Andere rechtsvormen

Er zijn nog andere rechtsvormen zoals: de naamloze vennootschap (NV) en de commanditaire vennootschap (CV). Bij een nv is het kapitaal verdeeld in aandelen, net als bij een BV. Alleen zijn deze aandelen vrij verhandelbaar zijn, die van een BV niet. Een notariële akte is verplicht bij het oprichten van een NV. Een CV is een oplossing als je eigenlijk een VOF wilt beginnen, maar een betrokken geldschieter nodig hebt voor voldoende kapitaal. Deze geldschieter wordt dan een (stille) vennoot.

Wil je meer weten over het starten van je eigen bedrijf en de bijbehorende kosten? Vraag een offerte aan en wij informeren je graag over de werkwijze, de kosten en overige informatie.

Laat je adviseren

Er is veel mogelijk als je een bedrijf wilt oprichten. Laat je daarom adviseren door onze Shinta om tot de juiste keuze te komen voor je bedrijf, zodat we samen kunnen werken aan een belangrijke én stevig juridisch fundament voor je bedrijf. 

Neem contact op


Heb je nog vragen? 

Wij staan graag voor je klaar! Je kan via verschillende manieren contact met ons opnemen. Zoek vooral de manier uit waar jij je prettig bij voelt. Wij zijn op werkdagen van 08.30 - 17.00 uur bereikbaar en proberen natuurlijk altijd zo snel mogelijk te helpen. 

 

Heb je een korte vraag? Stuur ons een bericht via WhatsApp. Wij proberen zo snel mogelijk te beantwoorden.


Heb je een complexe vraag? Stuur ons een mail met alle gegevens, zodat we je snel en gemakkelijk kunnen helpen.


Wil je ons persoonlijk spreken of snel geholpen worden? Dan kun je ons altijd bellen. Wij zijn op werkdagen bereikbaar van 08.30 - 17.00 uur.

Button