Afgelopen maand heeft de Tweede Kamer een wetsvoorstel aangenomen met drie nieuwe tarieven voor de overdrachtsbelasting. Iedereen die onroerend goed koopt of krijgt moet overdrachtsbelasting betalen. Op dit moment is het huidige tarief 6% en als je een huis koopt of krijgt is het tarief 2%. Deze tarieven veranderen per 1 januari 2021 in drie soorten tarieven: het algemene tarief, een tarief voor huizenkopers jonger dan 35 jaar en een tarief voor huizenkoper vanaf 35 jaar. In deze blog informeren we graag over de nieuwe tarieven.
Overdrachtsbelasting tarieven
Het algemene tarief (voor bijvoorbeeld een bedrijfspand) is op dit moment nog 6%, dit verandert naar 8%. Dit tarief geldt als de overige tarieven niet van toepassing zijn. Voor het kopen van een huis is en blijft het tarief 2% van de koopprijs (of van de waarde als die hoger is). Een nieuwe regel hierin is de uitzondering voor huizenkopers jonger dan 35 jaar. Zij krijgen een vrijstelling (0%) voor het betalen van overdrachtsbelasting, mits zij nog niet eerder van deze vrijstelling gebruik hebben gemaakt. Als koper (onder de 35 jaar) kun je zelf bepalen als je gebruik wil maken van de vrijstelling of dat je deze wilt bewaren voor later. Op 1 april 2021 gaan er wel weer andere regels gelden, namelijk dat de vrijstelling van overdrachtsbelasting wordt beperkt tot woningen (incl. aanhorigheden) met een totale waarde van €400.000. Boven dit bedrag vervalt de vrijstelling en geldt het tarief van 2%.
Huizenkopers die de woning niet als hoofdverblijf gaan gebruiken, denk aan beleggers die investeren of het aankopen van een vakantiewoning of tweede woning. Hiervoor geldt geen vrijstelling of het tarief van 2%, maar het algemene tarief van 8%. Een woning als hoofdverblijf gebruiken dien je schriftelijk vast te leggen in een verklaring die de notaris aan de notariële akte van levering vasthecht.
Na één jaar gaat de inspecteur van de belastingdienst controleren of er aan de voorwaarden van het 2% tarief of de vrijstelling van overdrachtsbelasting is voldaan. De woning gebruiken als hoofdverblijf voor een half jaar is voldoende en bij onvoorziene omstandigheden als overlijden, scheiding of een andere baan, volgt er geen naheffing.
Ik ben 32 jaar en hij is 35 jaar. Hoe zit dit dan?
Als je samen een huis gaat kopen en één is onder de 35 jaar en de ander is 35 jaar of ouder, dan geldt de vrijstelling alleen voor het aandeel van de jongste in de woning. De oudste betaalt 2% overdrachtsbelasting over zijn aandeel. Als de jongste partner het hele huis koopt, terwijl jullie samen een hypotheek afsluiten, is er geen overdrachtsbelasting verschuldigd. De oudste partner betaalt dan wel mee aan het huis van de jongste, daarom is het belangrijk om hierover afspraken te maken en deze vast te leggen bij de notaris in geval van verkoop of scheiding.