Mantelzorg en kangoeroewoningen: wat is er mogelijk
Tegenwoordig zijn veel mensen mantelzorger. Ze helpen zieke ouders, buren of kennissen die niet meer goed voor zichzelf kunnen zorgen. De maatschappij verandert, mensen willen of moeten langer thuis blijven wonen en zelf ervoor zorgen dat zij hulp krijgen. Het Centraal Bureau voor de Statistiek geeft aan dat er sprake is van mantelzorg als er meer dan 8 uur per week onbetaald voor een naaste gezorgd wordt. Mantelzorgers kunnen een beroep doen op hun werkgever of gemeente voor ondersteuning en advies.
Mensen vinden steeds meer mogelijkheden om in hun behoefte aan zorg te voorzien. Men besluit bijvoorbeeld in een woongemeenschap te gaan wonen of kiest voor een kangoeroe- of mantelzorgwoning. Er is sprake van een kangoeroewoning als er twee zelfstandige wooneenheden onder één dak met een verbindingsdeur en twee voordeuren zijn. Onder het begrip mantelzorgwoning verstaat men een tijdelijke “woning” in de tuin, een verbouwde garage of schuur of een permanente woning op het erf van een ander huis.
Voor het realiseren van een kangoeroewoning is een vergunning van de gemeente verplicht. Mantelzorgwoningen kunnen vergunningsvrij worden gebouwd als aan een aantal voorwaarden wordt voldaan. Deze voorwaarden staan vermeld in het tijdelijke omgevingsplan van de betreffende gemeente en in het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl). Vanaf 1 januari 2024 gelden de volgende voorwaarden. Er moet sprake zijn van “huisvesting in of bij een woning van één huishouden van maximaal twee personen, waarvan tenminste één persoon mantelzorg verleent aan of ontvangt van een bewoner van de woning”. Het maakt niet uit of de mantelzorger in de hoofdwoning woont of in de tuin, maar een gezin met kinderen in de mantelzorgwoning is niet toegestaan. De behoefte aan zorg dient met een verklaring van de huisarts, wijkverpleegkundige of een door de gemeente aangewezen sociaal-medisch adviseur worden aangetoond.
In het Bbl zijn voorwaarden opgenomen waaraan de mantelzorgwoning moet voldoen, zoals de maximale oppervlakte en de plaats ervan (niet in de voortuin). Verder dient bij beëindiging van de mantelzorg de tijdelijke woning verwijderd te worden, of bij een permanente woning de aan gebrachte voorzieningen, zoals het sanitair en een keuken.
Een mantelzorgwoning in de tuin wordt eigendom van de eigenaar van het huis, ook als de toekomstige bewoner deze heeft betaald. Wil diegene eigenaar worden van de mantelzorgwoning, dan dient er een notariële akte te worden opgemaakt waarin een recht van opstal wordt gevestigd. Doet men dit niet, dan is er sprake van een schenking. Bij een kangoeroewoning kan het huis juridisch gesplitst worden in twee zelfstandige woningen door middel van een notariële akte.
In alle gevallen is het belangrijk goede afspraken te maken en deze vast te laten leggen. Ook moeten zowel de zorgbehoevende als de mantelzorger een testament opstellen waarin wordt geregeld wie wat erft in geval van overlijden. Het regelen van mantelzorgvoorzieningen is een ingewikkeld proces, waarbij het essentieel is goed na te denken over de juridische en fiscale gevolgen en, voordat men besluiten neemt, advies te vragen.