Een vakantiewoning kopen in Friesland

Met het vliegtuig naar de zon, de zee en het strand? Of kies jij dit jaar voor vakantie in eigen land? Wij zien dat velen besluiten om ‘thuis’ te blijven en relatief corona-vrije gebieden op te zoeken. Zo ook ons mooie Friesland. Een vakantiewoning aan het water en met een bootje aan de steiger, het blijkt een droom van velen te zijn. Er wordt nu veel gekozen voor het kopen van een vakantiewoning, want dat is in deze tijden een goede investering, maar waar moet je allemaal op letten?  

Dezelfde regels
Als je nu een vakantiewoning koopt of een gewone woning, er gelden dezelfde regels. Er wordt een koopcontract opgesteld door een makelaar of notaris. Daarin staat wie de koper en de verkoper zijn, welke koopsom is overeengekomen, per wanneer de woning wordt overgedragen, of er bijzonderheden zijn en welke ontbindende voorwaarden van toepassing zijn. Na het tekenen van het koopcontract heeft de koper drie dagen bedenktijd. Hij mag de koopovereenkomst zonder opgaaf van redenen ontbinden. 

De koper is na de drie dagen nog geen eigenaar. De notaris doet eerst nog onderzoek naar de achtergronden van de verkoper en de koper en de hypotheeksituatie van beiden. Het kadaster, voorgaande eigendomsakten, gemeentelijke bepalingen en de eventuele regels van het vakantiepark worden ook eerst gecontroleerd. De notaris bewaakt verder de financiële kant van de overdracht. Zodra de koopsom op de rekening van de notaris staat, kan de notariële akte van levering getekend worden en in het kadaster ingeschreven worden. Daarna is de vakantiewoning van de koper. 

Energielabel
Het is wettelijk verplicht om bij het verkopen of verhuren van een woning een energielabel te verstrekken aan de koper of huurder. Dit label geeft aan hoe energiezuinig het huis is. Als dit ontbreekt riskeer je een boete. Bij een vakantiewoning is een energielabel niet nodig, als de woning minder dan vier maanden per jaar wordt gebruikt en het energieverbruik minder is dan een kwart van het verbruik als je er permanent in zou wonen. 

Regels van het vakantiepark
Als je vakantiewoning op een vakantiepark koopt, heb je altijd te maken met regels van het park. Er zijn vaak bepalingen over de mogelijkheden van verhuur, het hebben van huisdieren en het gebruik van voorzieningen. Maar ook moet je rekening houden met extra kosten, zoals administratieve kosten voor het regelen van de verhuur en het onderhoud van het park. 

Waar moet je nog meer opletten?

  • Mocht je uiteindelijk permanent in je vakantiewoning willen wonen? Dan moet je vooraf gaan informeren of dat op de grond van de gemeentelijke regelgeving is toegestaan. Dit is per gemeente verschillend.
  • Een vakantiewoning valt voor de inkomstenbelasting in box 3, waardoor de WOZ-waarde van de woning inkomstenbelasting wordt betaald en de betaalde hypotheekrente niet aftrekbaar is. 

Heb je vragen of wil je meer informatie over het kopen van een vakantiewoning in Friesland? Kom gerust eens langs bij ons op kantoor of bel voor een telefonische afspraak. Mocht je liever via Facetime of Skype willen afspreken, dan kan dat natuurlijk ook.